Frakt och leverans

Cryos levererar donatorsperma till destinationer över hela världen och vi gör alltid vårt bästa för att se till att din beställning kommer fram säkert och i tid.

I det följande hittar du all information du behöver om leveransdagar och -metoder, leveranstider, returnering av kvävebehållare och mycket mer.

Leveransdatum och tidsfrister

När du beställer donatorsperma från Cryos ombeds du att välja ett leveransdatum. Det tidigaste leveransdatumet är 1,5 vardagar efter att du har lagt din onlinebeställning. Du är välkommen att beställa upp till 4 veckor i förväg (vi kan alltid justera leveransdatumet i efterhand).

Vid betalning av en extra avgift för sen beställning kan en beställning skickas samma dag som vi tar emot den. Tidsfristen för detta går ut kl. 12.00 (CET) den dag som beställningen ska skickas. Sena beställningar kan bara behandlas om de betalas med kreditkort.

Leverans av donatorsperma i kvävebehållare

Leveranstid och priser

Din beställning levereras med en budfirma direkt till fertilitetskliniken eller den legitimerade hälso- och sjukvårdspersonalen. Vi levererar inte på helger.

Leveranstiden beror på om beställningen ska levereras inom eller utanför EU:

 • EU-länder: 1–2 vardagar (måndag–fredag)
 • Övriga delar av världen: 2-5 vardagar (måndag–fredag)

Ovanstående leveranstider gäller under normala omständigheter. Leveranstiden kan variera beroende på destinationen och andra förhållanden.

För vissa platser utanför EU kan leveransen fördröjas på grund av tullförfaranden. Kontrollera att din fertilitetsklinik eller legitimerade hälso- och sjukvårdspersonal har den nödvändiga importlicensen för att ta emot din beställning.

Vår leveransprislista finns här.

Så levererar vi sperman

Beroende på destinationen skickas spermabägarna antingen i en torrisbehållare eller en stor torrisbehållare (32x27x22 cm eller 37x32x27 cm) eller i en kvävebehållare eller en stor kvävebehållare (40x30x30 cm eller 52x37x37 cm).

Leverans av donatorsperma med en torrisbehållare

Spermabägarna placeras i en isolerad torrisbehållare med koldioxid (CO2) som håller -79 °C. Efter att du har tagit emot torrisbehållaren är det viktigt att spermabägarna hålls i ständig kontakt med torrisen fram tills de ska tinas upp för användning. Detta innebär att du inte får öppna den isolerade behållaren innan du ska använda sperman.

Vi rekommenderar att leveranser med torris endast används för beställningar som läggs från måndag till onsdag. På så sätt hinner leveransen nå destinationen före veckoslutet. Tänk på att leveranser med torris inte kan användas för alla destinationer på grund av den korta hållbarheten. Om leverans med torris är möjlig till din destination visas den som ett alternativ när du lägger din beställning.

Torrisbehållaren ska inte returneras till Cryos.

Leverans av donatorsperma med torris

Leverans av donatorsperma med en kvävebehållare

Behållaren kyls med kväve till -196 °C, men då det är en torr leverans innehåller den inte flytande kväve. Spermabägarna placeras i en behållare i kvävebehållaren, som i sin tur placeras inuti en transportlåda av trä.

Det är viktigt att du inte öppnar behållaren förrän du behöver använda bägaren/-arna. Bägarna med donatorsperma bör förvaras i kvävebehållaren fram till användning eller flyttas till en annan kvävebehållare på en fertilitetsklinik.

Kvävebehållaren måste returneras till Cryos efter användning. Se hur du ska göra för att returnera behållaren längre ner på den här sidan.

Vilken leveransmetod ska jag välja?

Vilken leveransmetod du bör välja beror på hur länge du behöver hålla sperman nedfryst. Nedan finner du en översikt över hållbarheten för varje leveransmetod:

Hållbarhet

 • Kvävebehållare: 7 dagar (inklusive fraktdagen)
 • Stor kvävebehållare: 12 dagar (inklusive fraktdagen)
 • Torrisbehållare: 3 dagar (inklusive fraktdagen)
 • Stor torrisbehållare: 5 dagar (inklusive fraktdagen)

Observera att det valda leveransdatumet räknas som dag 1 i det antal dagar som behållaren/förpackningen kan hålla bägarna frysta.

Dokument som medföljer leveransen

Nedanstående dokument medföljer leveransen:

 • Packsedel
 • Ett registersammandrag som innehåller provresultat och Standardmässig frisläppningsinformation om donatorn
 • Säkerhetsinstruktioner för hantering av torrisbehållaren (CO2) eller kvävebehållaren (LN2)
 • Anvisningar för att returnera kvävebehållaren (endast för leveranser med kvävebehållare)
 • Adressetikett för att skicka tillbaka kvävebehållaren (endast för leveranser med kvävebehållare)

Någon måste vara på plats för att ta emot leveransen

Det är viktigt att någon befinner sig på leveransadressen för att underteckna mottagandet av försändelsen. Detta innebär att du måste kontrollera att din fertilitetsklinik eller legitimerade hälso- och sjukvårdspersonal kommer att vara på plats för att ta emot försändelsen. Annars kan budet ta med försändelsen tillbaka till lagret och lämna ett meddelande med information om en alternativ uthämtningsplats eller leveranstid.

Returnera kvävebehållaren

Tillsammans med leveransen av din kvävebehållare skickar vi anvisningar om hur du returnerar behållaren samt en förtryckt returetikett med alla nödvändiga uppgifter. Returkostnaden är förbetald (avgifterna ingår i leveranspriset) om du använder den förtryckta returetiketten.  

För att returnera kvävebehållaren måste du kontakta budfirman för att boka hämtning av kvävebehållaren. Du kan boka hämtningen här på vår webbplats, direkt på budfirmans webbplats eller genom att ringa budfirman. Kontaktinformation till budfirman medföljer leveransen.

Vi ber dig använda en av de ovan nämnda metoderna för returnering av kvävebehållaren. Om du väljer ett annat leveranssätt kan det resultera i förlust av kvävebehållaren och ett potentiellt krav på 1 000 euro.

Eftersom vi återanvänder behållarna till andra klienter som ivrigt väntar på sina leveranser ber vi dig returnera behållaren så snart du har använt innehållet. Behållaren måste returneras till Cryos senast dagen då hållbarheten för behållaren löper ut.

 

Hållbarhet*

Retur till Cryos**

Europa, kvävebehållare 7 dagar Åttonde dagen efter leveransdatum
Europa, stor kvävebehållare 12 dagar 13 dagar efter leveransdatum

*Första dagen av varaktigheten är leveransdatumet från Cryos
**Senaste dag för upphämtning av kurir

Om dag åtta eller dag 13 efter leveransdatum inträffar på en helg eller under en högtid ska du skicka kvävebehållaren följande vardag.

I annat fall debiterar Cryos 100 EUR exklusive moms för hyra av behållaren per påbörjad vecka enligt våra villkor.

Vid leveranser utanför EU kommer en proformafaktura för retur att medfölja leveransen, då detta krävs av tullmyndigheterna.

Leveransvillkor

Cryos erbjuder frakt med DAP (Delivered at Place, leverans på plats) i enlighet med Incoterms 2010. Detta innebär leverans från dörr till dörr. Om leveransen skickas utanför EU kan vissa lokala tullformaliteter inträffa som vi inte kan ta ansvar för. Det kan till exempel vara: tullklarering, importklarering, tull, mervärdesskatt, skatt etc. Det är ditt eget ansvar att undersöka detta och vi rekommenderar att du noggrant läser igenom våra villkor

Det finns inga tullformaliteter för leveranser inom EU.

Vi finns här för dig

Tveka inte att kontakta oss om du har frågor om frakt eller leverans eller behöver mer vägledning. Vi talar danska, engelska, franska, tyska, italienska, spanska, portugisiska och hebreiska.