Så väljer du spremadonator

På Cryos har vi världens största urval av donatorer. Det stora urvalet är bra, men vi vet också att det kan kännas överväldigande. På den här sidan guidar vi dig genom de viktigaste sakerna att tänka på när du ska välja en spermadonator.

Ofta inleds en fertilitetsbehandling med donatorsperma med att du får diskutera olika behandlingsalternativ med en läkare eller annan hälso- och sjukvårdspersonal. Nästa steg är i de flesta fall att välja en donator till ditt framtida barn.

Det finns många aspekter att tänka på när du fattar det här beslutet. Därför har vi sammanställt några frågor som du kan ställa till dig själv för att göra processen lite enklare.

Så väljer du spremadonator

Vill du att ditt framtida barn ska kunna kontakta donatorn?

En av de första sakerna det kan vara bra att tänka på när du väljer en spermadonator är om du vill att ditt barn ska kunna kontakta donatorn senare.

Om du väljer en anonym donator förblir donatorns identitet konfidentiell. Om du väljer en icke anonym donator kommer barnet att ha möjlighet att få information om donatorns identitet när barnet blir äldre – i de flesta länder vid 18 års ålder.

Valet mellan en anonym och en icke anonym donator är helt individuellt och komplicerat och det kan finnas olika skäl att välja det ena eller det andra alternativet. Innan du väljer rekommenderar vi att du läser mer om donatoranonymitet här.

Hur mycket vill du veta om donatorn?

Vill du veta så mycket som möjligt om donatorn eller föredrar du att bara veta det mest grundläggande? Detta kommer att hjälpa dig att välja mellan en utökad profil och en grundläggande profil. En utökad profil innehåller en hel del personlig information, inklusive foton av donatorn som barn och en ljudfil med donatorns röst. Om en spermadonator har en grundläggande profil får du bara veta viktig information som etnicitet, fysiska egenskaper och utbildning/arbete. 

Om du vill veta så mycket som möjligt om din donator kan du också välja en utökad profil med foton av donatorn som vuxen.

Vill du ha ensamrätt till din donator?

Om du föredrar att ha en donator som inte är donator till barn i andra familjer kan du överväga att välja ensamrätt till donatorn. Med ensamrätt till donatorn är det bara du och din partner, om du har någon, som kommer att kunna få ett barn med den donatorns donationer.

Läs mer om ensamrätt till donator här.

Fler tips innan du beställer

I slutändan behöver du bara en spermadonator, men det kan vara en god idé att begränsa din sökning till 3–5 donatorer och markera dem som ”Favoriter” i donatorsökningen. Det kan vara bra om din favoritdonator har sålt slut eller uppnått sin graviditetskvot i ditt hemland innan du är redo att beställa.

När du är redo att beställa online rekommenderar vi att du överväger att reservera extra bägare. Detta är för att säkerställa att du kommer att ha tillräckligt med spermier för hela din fertilitetsbehandling – och för eventuella framtida syskon. Läs mer om reservationer här.

Vi rekommenderar också att du kontrollerar lagstiftningen i ditt behandlingsland, eftersom vissa länder bara tillåter behandling med vissa typer av donatorer (anonyma eller icke anonyma). Din klinik eller hälso- och sjukvårdspersonal kan ge dig råd om detta. Du kan även kontakta Cryos kundtjänst som gärna hjälper dig.

Vi hoppas att ovanstående information har hjälpt dig att välja rätt donator för din framtida familj..