Spermakvalitet och motilitet (MOT)

Donatorsperma måste vara av god kvalitet för att ge de bästa förutsättningarna för en graviditet. På Cryos kan du välja bland flera olika spermakvaliteter, som även kallas motilitetstal eller MOT.

Du har kanske lagt märke till att du kan filtrera mellan spermabägare med specifika ”motilitetstal” i donatorsökningen. Hos Cryos har du möjlighet att beställa donatorsperma med precis den motilitet (MOT) som behövs för din behandling. Valet beror på typen av fertilitetsbehandling och din fertilitetskliniks preferenser. Nedan kan du läsa om spermakvalitet, vad påverkar kvaliteten och vilken motilitet du ska beställa för din behandling.

Spermakvalitet och motilitet (MOT)

Hur mäts spermakvalitet?

Våra spermadonatorer behöver ha en mycket god spermakvalitet för att bli godkännas av Cryos och därför genomgår donatorkandidaterna flera tester innan de godkänns som donatorer. 

Det finns flera sätt att mäta spermakvalitet. När vi får in ett prov till vårt laboratorium tittar vi på koncentrationen av spermier i provet och spermiernas förmåga att röra sig. För att säkerställa en utmärkt spermakvalitet mäter vi dessa parametrar i proven efter nedfrysning och upptining, eftersom spermier kan reagera olika på nedfrysning. Spermakvaliteten mäts med hjälp av ett automatiskt system som kallas CASA (Computer Assisted Sperm Analysis), vilket ger ett mycket exakt resultat.

Vad påverkar spermakvaliteten?

En mans spermakvalitet kan variera över tid och påverkas av många olika faktorer. Livsstilsval är några av de viktigaste faktorerna. Till exempel kan alkohol, rökning och ohälsosam mat påverka spermakvaliteten negativt.

En annan viktig faktor som kan påverka spermakvaliteten är om testiklarna exponeras för värme. För att förbättra spermakvaliteten bör en man därför undvika bastubad, badtunnor, solarier och trånga underkläder.

Hör professor Allan Pacey förklara vad som definierar god spermakvalitet:

Vad är motilitet eller MOT?

Motilitet, förkortas även MOT, är en av parametrarna som hjälper oss att mäta kvaliteten på sperman. Motiliteten är antalet aktiva spermier per milliliter sperma. Detta innebär att sperma med motiliteten MOT20 innehåller minst 20 miljoner aktiva spermier per milliliter sperma.

De flesta spermabägare från Cryos innehåller 0,5 milliliter sperma. Om du köper en spermabägare med MOT20 kommer du därför att få minst 10 miljoner aktiva spermier efter upptining. Vissa bägare innehåller 0,4 milliliter sperma och erbjuds med 20 % rabatt.

På Cryos kan du beställa spermabägare med MOT5, MOT10, MOT20 och MOT30+. Detta ger dig möjlighet att välja precis den kvalitet du behöver för din fertilitetsbehandling.

Vilken motilitet ska jag välja till min fertilitetsbehandling?

Vilken typ av spermabägare du ska beställa beror på typen av fertilitetsbehandling och din fertilitetskliniks preferenser. Rådfråga din klinik om motiliteten. Vi har emellertid några allmänna rekommendationer vid val av motilitet.

Om du har en IUI-behandling rekommenderar vi att du använder en IUI-bägare med MOT10 per behandling. Du kan också välja en spermabägare med högre eller lägre motilitet.

Om du har en IVF- eller ICSI-behandling rekommenderar vi att du använder en IUI-bägare med MOT5. Men du kan också använda spermier med högre motilitet. 

Om du har en ICI-behandling rekommenderar vi att du använder två ICI-bägare med MOT10 eller två ICI-bägare med MOT20 eller högre per behandling. IUI-bägare kan också användas.

Läs mer om ICI- och IUI-bägare här eller hur mycket donatorsperma du behöver beställa här.